Urządzenia chłodzące - poradnik

Urządzenia chłodzące (chłodziarki, chłodziarko-zamrażarki lub zamrażarki) to jedne z podstawowych wyposażeń domu. Wszystkie te urządzenia pracują dzień i noc, pobierając energię przez 365 dni w roku. Ich praca bardzo szybko odbija się w wysokości rachunku za prąd. Dlatego warto wybrać urządzenie energooszczędne, bo dzięki temu Twoje rachunki będą niższe i możesz zaoszczędzić pieniądze.

Kupujemy lodówkę

Kupując nowe urządzenie chłodzące należy pamiętać - biorąc pod uwagę oszczędność energii - przede wszystkim o klasie energetycznej, najlepsze urządzenia posiadają klasę A+++. Najmniejszą klasą dopuszczoną do sprzedaży jest klasa A+. Klasy niższe nie powinny być już sprzedawane.

Warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, typu:

  • automatyczne usuwanie szronu i wilgoci,
  • funkcję podnoszenia temperatury na czas dłuższych wyjazdów, tzw. "Holiday"
  • funkcję kontroli otwartych drzwi,
  • i inne.

Kupując nowe urządzenie należy pamiętać, aby dobrać jego wielkość do własnych potrzeb. Gospodarstwo jednoosobowe nie musi posiadać tak dużej lodówki jak czteroosobowa rodzina. Niedostosowanie rozmiarów urządzenia do potrzeb powoduje, że przy zbyt dużej lodówce nie można w pełni jej wykorzystać, a takie urządzenie zużywa więcej energii niż mniejsze, korzystniejsza pod względem energetycznym jest kombinacja chłodziarko-zamrażarki niż oddzielna lodówka i zamrażarka.

Jak używać lodówki i zamrażarki?

  • Regularnie sprawdzaj stan lodówki
    Aby Twoja lodówka zużywała minimum energii i pieniędzy musi być w dobrym stanie. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia uszczelki, wymień ją natychmiast, aby nie marnować energii.
  • Umieść żywność w odpowiedni sposób
    Aby oszczędzać energię należy pamiętać, że lodówka ma wewnątrz różne strefy temperaturowe. Najwyższa temperatura panuje na górnej półce, gdzie możemy przechowywać np. gotowane jedzenie, a także przetwory. Środkowa półka jest idealna do przechowywania wędlin i serów, a dolna, jako, że najzimniejsza, jest przystosowana do przechowywania łatwo psującej się żywności, takiej jak mięso i ryby. Warzywa należy przechowywać w szufladzie.
  • Prawidłowe miejsce dla lodówki
    Bardzo ważna jest odpowiednia lokalizacja lodówki. Pamiętajmy, aby nie stawiać urządzeń chłodzących w ciepłych pomieszczeniach, zwłaszcza w pobliżu kaloryferów, grzejników, pieców lub w miejscach silnie nasłonecznionych.
  • Zapewnij właściwą wentylację lodówki
    Upewnij się, że nic nie zakrywa otworów wentylacyjnych w tylnej części lodówki. Ciepłe powietrze musi mieć zapewnioną drogę ucieczki. W przeciwnym razie lodówka nagrzewa się niepotrzebnie i zużywa więcej energii. Z tego samego powodu nie jest zalecane zabudowywanie lodówek szafkami kuchennymi.
  • Regularnie rozmrażaj zamrażarkę
    Regularne rozmrażanie zamrażarki jest konieczne w celu zapewnienia stałego i wydajnego chłodzenia, a także niskiego zużycia energii. Gruba warstwa lodu, sprawia, że zużywamy więcej energii, a tym samym płacimy więcej za zużycie prądu. Obecnie wiele modeli posiada automatyczną funkcję kontroli rozmrażania.
  • Ustaw optymalną temperaturę w lodówce
    Nie zaleca się ustawiania temperatury chłodzenia na niskim poziomie. Optymalna temperatura w lodówce wynosi 7 stopni Celsjusza, temperatura w zamrażarce nie powinna być niższa niż -18 stopni Celsjusza.
  • Nie wkładaj ciepłego jedzenia do lodówki
    Ciepło zawarte w produktach musi zostać wydalone przez urządzenie na zewnątrz, co wymaga zużycia energii. Gorące produkty należy pozostawić do czasu ostygnięcia, czyli do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  • Zamykaj drzwi
    Drzwi lodówki lub zamrażarki nie powinny być niepotrzebnie otwierane. Schłodzone powietrze wypływa, a wpływa ciepłe i wilgotne z pomieszczenia, co powoduje szybsze oblodzenie.

Co zrobić ze zużytym sprzętem?

Przede wszystkim należy pamiętać, że elektrośmieci nie można wyrzucać do śmietnika.

Elektrośmieci można bezpłatnie oddać w specjalnie utworzonych punktach zbierania. Odpowiednio kolekcjonowane śmieci trafiają do punktów recyklingowych, gdzie w specjalnych warunkach są utylizowane, a część odzyskanego materiału trafia do powtórnego przetworzenia i wykorzystania. Ponadto recykling pozwala bezpiecznie zneutralizować szkodliwe substancje.

Warto wiedzieć, że informacje obejmujące adresy punktów zbierania zużytego sprzętu, które działają na terenie danej gminy znajduje się na stronie internetowej tej gminy lub są podawane do wiadomości w inny zwyczajowo przyjęty sposób np. w gablotach informacyjnych.

Elektrośmieci bezpłatnie można pozbyć się również w sklepie, ale tylko w przy zakupie nowego sprzętu tego samego typu w ilościach 1 za 1, np. można oddać stary telewizor przy zakupie nowego, starą lodówkę za nową, itp.

oprac. FEWE, 02/2018

Powiązane produkty