- Przez Anna Bogusz
- Opublikowany 4 lata temu
Fundacja na rzecz Efektywnego Wykorzystania Energii wzięła udział w konferencji końcowej projektu CLIKIS i przedstawiła prezentację "Efektywny energetycznie sprzęt kuchenny – jak wybrać właściwie".
Konferencja odbyła się 13 czerwca 2019 r. w Krakowie (ul. Sławkowska 17, budynek Polskiej Akademii Umiejętności) i była adresowana do przedstawicieli szkół, samorządów lokalnych i organizacji pozarządowych związanych z żywieniem oraz wszystkich zainteresowanych wpływem żywienia na środowisko i zdrowie.
Wydarzenie miało na celu podsumowanie realizacji projektu CLIKIS oraz promocję szeroko rozumianego zrównoważonego żywienia – szczególnie w kontekście wpływu na klimat. W czasie konferencji szczególną uwagę zwrócono na zagadnienia związane w wpływem procesów produkcji i przetwarzania żywności na środowisko i zdrowie ludzi oraz zmianą nawyków żywieniowych. Jednym z poruszanych zagadnień była również efektywność energetyczna kuchni w szkołach.
Konferencja była nie tylko okazją do wysłuchania inspirujących prezentacji, ale i wymiany doświadczeń i dyskusji na temat aspektów zdrowotnych, środowiskowych i ekonomicznych żywienia w szkołach.
Polecane produkty
-
ATB Tamel WP-DA100LTF IE3
- Sprawność (%): 87.7
-
Bosch SMS88TI36E
- Klasa efektywności: A+++
- Energia (kWh / rok): 211
- Wskaźnik efektywności energetycznej, EEI: 44.4
- Klasa efektywności suszenia: A
- Zużycie wody (l/rok): 2100
- Zużycie wody w cyklu prania (l): 7.5
- Zużycie energii na cykl prania (kWh): 0.73
- Poziom hałasu (dB): 42
-
Hoval AG Thermalia comfort H (10)
- Klasa efektywności dla 35 st C: A+++
- Klasa efektywności dla 55 st C: A++
-
Vaillant GmbH aroTHERM plus VWL 75/6
- Klasa efektywności dla 35 st C: A+++
- Klasa efektywności dla 55 st C: A++
-
Huber Cisal Industrie Spa City CY901500xx
- Klasa efektywności: A
- Energia (kWh / rok): 328